DORPER KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

DORPER KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Anavatanı güney Afrika dır. 1930 lu yıllarda, İngiliz Dorset Horn koçları ile Karakafalı Pers(Somali)koyunlarının çapraz melezlemesiyle üretilmişler, bundan dolayı da Dorper olarak adlandırılmışlardır.

Kanaatkar ve güçlü çöl hayvanları olan Karakafalı Pers (Somali)koyunları Afrika’nın yerel ırklarındandır.İngiliz Dorset Horn ırkı koçlar ile çiftleştirilerek ideal bir kombinasyon elde edilmiştir. Doğan kuzular çok hızlı bir gelişme gösterirler, özel genleri sayesinde güçlü sırt ve but kaslarına sahiptirler. Dorperler iki guruba ayrılır.  Dorper siyah baş ve boyunlu%85-beyaz gövdeli%15 civarındadır. Dorper ve beyaz dorper arasında, renk dışında temel olarak pek büyük farklılıklar yoktur.Son 15-20 yılda sperm, embriyo ve canlı hayvan olarak, aralarında Çin, Amerika, Kanada, Meksika, Brezilya, Avusturalya, Yeni Zellanda, İsviçre, Almanya gibi ülkelerin de olduğu 57 ülkeye ihraç edilmişlerdir. 1995 ve 1996 yıllarında Almanya’ya embriyo gönderimi, İsviçre’ye 1999 yılında canlı, 2001 yılında da embriyo gönderimi olmuştur. Almanya, İsviçre ve Avusturya’daki Dorper’lerin tamamı, bu hayvanlardan üretilmişlerdir. Maalesef günümüzde Güney Afrika’dan Avrupa’ya hayvan girişi mümkün değildir.

IRKA HAS ÖZELLİKLER :

Sakin karakterleri, Dorper koyunlarıyla çalışmayı kolaylaştırır. Uyum kabiliyetleri çok yüksektir. Isı ve haşarata karşı çok dirençlidirler. Mavi dil hastalığına karşı doğal bir dirençleri vardır. Kuvvetli, fıçı formunda gövdesi olan, iyi bir kas yapısına sahip, orta büyüklükte bir koyundur. Baş ve boyun siyah, gövde beyazdır. Kısa, hafif ve karışık görünümlü yapağı, tümüyle olmasa da yaz aylarında kendi kendine dökülür. Kafa, karın ve bacaklar kısa tüylüdür. Kural olarak koyunlarda boynuz olmaz. Koçlarda ise zayıf boynuz kökleri vardır. Nadiren boynuz da olabilir. Kuvvetli eklemleri ve uzun mesafe yürüme kabiliyetleri sayesinde mera veya otlaklarda güdülmeye uygundurlar. Yem de seçici değillerdir. Kuru ve kartlaşmış otları, bodur bitkileri, küçük çalıları tüketebilirler. Çeşitli iklim ve otlatma koşullarına uyumludur.Az yemden maksimum canlı ağırlık kazanması ve düşük kaliteli otlaklardan dahi iyi yararlanması bu ırkın dikkat çeken özelliğidir.Sezona bağlı olmayan çiftleşme kabiliyetleri ile 2 senede 3 kuzulama mümkündür. Doğum başına ortalama kuzu sayısı 1,5 tir. Kolay doğum yapar, kuzuların yaşam gücü çok yüksek, süt verimi iyidir, analık kabiliyetleri mükemmeldir. Koçlar da hayalar aynı büyüklükte olmalı , ne çok küçük, ne de çok sarkık olmamalıdır.

Dorper koyununun yetiştirme ve bakılmasındaki hedef, uygun olmayan koşullarda bile, ekonomik kuzu eti üretimidir. Bundan dolayı, damızlık seçiminde verim özellikleri ilk planda tutulmalıdır. Uzun-geniş ve derin bir gövdeye, geniş ve derin bir göğüse, kaslı sağlam bir bele sahip olmaları istenir. Büyük gözlü, sağlam ve kusursuz çene yapısı olan etkili bir kafaya sahip olmaları gerekir. Sağlam bir vücut, düzgün bir bacak yapısı ve tercihan siyah tırnaklara sahip olmalıdırlar. Kafa ve boyun siyah,

gövde beyaz olmalı. Gövde de el büyüklüğünde siyah lekeler ve siyah bölgelerde küçük beyazlıklar kabul edilebilir. Tüysüz gövde bölgelerinde deri mümkün olduğunca pigmente(renkli) olmalı. Başka vücut parçalarındaki pigment lekeleri hata değildir. Tüylerini yaz mevsimi başında kendi döker. Kuzular mera şartlarında 4-5 ayda 38-42 kg ağırlığa ulaşabilmelidirler. Etlerinde yağ oranı çok düşüktür. İyi gelişememiş ve ekstra uzun bacaklı hayvanlar, kahverengi başlı, kahverengi göz çevreli, mavi gözlü hayvanlar damızlıktan çıkartılmalıdır.

İlk bahar ve son bahar aylarında tüylerini döktükleri için kırkım gereği duyulmaz. Bir çok dış parazite ve mavi dil hastalığına karşı doğal dirençlidir.Sekiz ayda bir doğum yaptırılabilmesi ve 1.5 civarında ikizlik oranı olması,kızgınlıkta mevsime çok bağımlı olmaması.kuzularının yaşam endeksinin yüksek olması,canlı ağırlık artışının 350-380 gr civarında olması diğer ırklara olan üstünlüğüdür.Avustralyadaki denemelerde 105-120 günde 36 -38kg canlı ağırlık ve 16-18 kg karkas elde edilmiştir

Dorper ağırlıkları : Yaşlı koçlar : 100 – 120 kg. 1 yaşında koçlar : 80 – 100 kg 6 aylık erkek kuzular : 50 – 60 kg. Anaç koyunlar : 70 – 80 kg. 6 aylık dişi kuzular : 50 – 55 kg dır.

Denizli pamukkale/ kurtluca mahallesinde  TÖRE VET çiftliğinde embiryo transferi ve suni tohumlama yöntemiyle çoğalttığımız dorper kuzular satışa sunulacaktır.

One thought on “DORPER KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bir yanıt yazın

HEMEN SİPARİŞ VER